top of page
Search

Postavljanje mej

Postavljanje mej pogosto velja za nekaj, kar je lahko zelo napačno razumljeno. Mnogi menijo, da pomeni neposrednost, neustrežljivost ali celo neprijaznost. Vendar pa postavljanje mej ni nujno takšno. Postavljanje mej pogosto pomeni, da želimo jasno izraziti, kje so bile naše meje prestopljene. To pomeni, da je naš namen postaviti mejo tja, kjer smo bili prezrti ali neupoštevani, in je zdaj na nas, da to izrazimo.

Predstavljajte si gradnjo hiše. Okoli nje postavite ograjo, da označite meje svojega zemljišča in jasno pokažete, da nihče ne sme vstopiti brez vašega dovoljenja. Enako načelo velja za psihične meje. Ko nekdo prestopi te meje, bodisi v čustvenem, socialnem ali duhovnem smislu, izražamo svoje nezadovoljstvo in želimo, da se ustavi.

Ko postavljamo meje, pravzaprav postavljamo jasna pravila spoštovanja do nas. To pomeni, da ne dovolimo drugim, da se odločajo namesto nas, da nas preobremenijo s svojimi previsokimi zahtevami ali posegajo v naš osebni prostor. Čeprav so naše meje včasih videti kot nekaj, kar lahko vzbudi nezadovoljstvo ali celo jezo pri drugih, to ne pomeni, da smo nesramni.

Podobno kot pri fizičnih mejah, kjer nihče ne obtožuje lastnika ograje, da je grob, ker je postavil mejo na svojem zemljišču, tudi psihične meje niso znak neprijaznosti. So preprosto način, kako zaščitimo svoj prostor in zagotovimo, da nas drugi ne posegajo preveč v našo avtonomijo.

Če so bile naše meje večkrat prestopljene in smo nenehno čutili, da nas ignorirajo, se lahko zgodi, da se nekdo, ki je dolgotrajno kršil naše meje, začudi, ko končno odločno izrečemo svoje 'ne'. Lahko se mu zdi krivično, da ne more več izkoriščati našega prostora ali prosto vstopati vanj. Zato ni vedno enostavno vztrajati pri svojih mejah, še posebej, če se naši poskusi zaščite srečujejo z negativnimi reakcijami tistih, ki so bili navajeni, da naše meje prezrejo.

Pomembno je, da ostanemo zvesti svojim potrebam, tudi ko se srečujemo z reakcijami, ki niso vedno prijazne. Ljudje, ki niso bili navajeni spoštovati naših meja, lahko ob našem "ne" postanejo presenečeni ali jezni. Toda to ne pomeni, da nimamo prav. Postavljanje mej je nujen del ohranjanja zdravega odnosa do sebe in drugih.

Na koncu je postavljanje mej pomemben del zaščite našega osebnega prostora in dobrega počutja. Čeprav včasih lahko povzroči konflikte, je ključnega pomena, da vztrajamo pri svojem.


Marjetka Gojkošek

3 views

Recent Posts

See All

Zaradi ugajanja drugim izgubljam sebe

Če se kot otroci nismo počutili ljubljeni in sprejeti, bomo to kasneje v življenju povsod iskali – ne glede na okoliščine. Povsod bodo...

Zunanje potrditve vs notranji mir

Dve vrsti navezanosti, ki kažeta na dve zelo različni naravnanosti Poslušala sem podcast Gaborja Mateja o dveh vrstah navezanosti. Prva...

Kako vem, kaj je resnično moje?

Kako prepoznam tisto, kar me resnično kliče, in ločim med tem, kar je dobro zame, od tistega, kar mi narekuje okolje? V tem iskanju ni...

Comments


bottom of page